сряда, 17 декември 2008 г.

домашен ляхмаджун


Продукти:
за тестото-3ч.ч.-топла вода
1/2п.- прясна мая
1/2ч.л.-сол
1/2ч.л.-захар

За сместа от горе:
250гр-телешка кайма
1гл.-лук настърган
2бр.-домати настъргани
1-2с.л.-лютеница
сол,магданоз,кимион,черен пипер,олио и при необходимост малко вода

Първо омесваме всички продукти за тестото и правим меко тесто.Оставяме да втаса.
Смесваме всички други продукти и разбъркваме добре да стане кашичка като лютеница.

От тестото късаме топки малко по-големи от яйце и ги разточваме тънки.От горе им хубаво мажем от сместа с каймата и прехвърляме в тавичка намаслена и поръсена с брашно.Пекът се на 200гр.около 15мин.След като са готови се поставят в чиния едно върху друго и се покриват с кърпа.


неделя, 14 декември 2008 г.

Бюрек "Пачанга"


Точени кори/от къглите/

1бр-яйце

пастърма

Вземат се от точените кори /кръглите/ и се разрязват на триъгълници.Маже се леко всеки триъгълник със смес от яйце и вода.Вътре се поставя пастърма на много тънки ленти нарязъна.И навиват.....пържи се в горещо олио.А може и да се панират по стандартния начин брашно,яйце и галета

Локумки


Продукти:
125гр-масло меко
2-3с.л.-захар
1/2ч.ч.-олио
10с.л.-прясно мляко
1бр-бакпулувер и ванилия
брашно колкото поеме за меко тесто локум и орехи

Меси се меко тесто от всички продукти без орехите и локума.Локума си го режа на малки парчета а орехите на по едри.От вече приготвеното тесто се късат малки топки.Разтилат се на дланта,вътре се слага парченца локум и орехи и се завиват хубаво.Оформят се като полумесеци и се поставят върху хартия за печене.Пекът се в предварително загрята фурна на 180гр. докато леко порозовеят от горе.И още горещи се овалват в пудра захар......

Мляко с ориз на фурна

Продукти
2-жълтъка
1/2ч.ч.захар/ако искате по-сладко може и една чаша/
1с.л.-нишасте
1/2ч.ч.-ориз
3ч.ч.ч-прясно мляко

1ч.ч.-вода.ванилия

Първо сваряваме ориза/до полу готов/ с водата.След това го прибавяме към прясното мляко със захарта.Отделно в една купичка разбъркваме жълтъците с нишастето и взимаме една две лъжички от пр.мляко.Разбъркваме и прибавяме към сместа със млякото и ориза.И слагаме за около две,три минутки на котлона,да се стопли сместа.Остава рядка да не ви притеснява..След това разпределяме във купички за крем карамел или някакви огнеопорни съдчета и на водна баня печем във фуната около 1час.Само от горе да е включена фурната,на 170градуса.Като се стегне и хване златиста коричка е готово.Имайте в предвид че като изтине се стяга още малко.Невероятно вкусно................ става дано ви хареса

Бърза торта със сладко от ягоди


Продукти за блата:
4бр-яйца
1ч.ч.-захар
2ч.ч.-брашно
1п.-бакпулувер,
1бр-ванилия,орехи
1/2п.-краве масло-меко
Кремчета на др.Йоткер
сладко от ягоди/домашно/

Всичко се разбърква много добре с миксер и се пече на 180гр-около 40мин.След като изтине се реже на две по хоризонтал.Отделно си приготвих от готовите кремове на д-р Йоткер/аз използвах с вкус на сметана/.Намазва се първия блат/без да се сиропирва/със сладко от ягоди и се залива с част от крема.Слага се втория блат и се маже пак с крема.Украсява се по желание.....

Оризова торта с карамел

Продукти:
1 ч.ч.-ориз
4бр.-яйца
1ч.л.-чисто масло
3ч.ч.-прясно мляко
1ч.ч.-вода
1ч.ч.-захар ванилия

Първо сварявам ориза с водата и след като я поеме слягам млякото.....И варя на тих огън докато ориза стане почти готов.А сместа да стане като гъст крем......Дърпам от котлона слагам маслото,половината от захарта и ванилията и оставям да изтине.Отделно от половината чаша захар правя карамел с който обливам стените на съда в който ще се пече сладкиша.Към изтиналия ориз прибавям едно по едно жълтъците само и маслото и изсипвам във формата за печене.Пече се на 200гр.на водна баня около половин час.След като изтине се обръща в чиния.И се украсява по желание.....Да ви е сладко......