четвъртък, 29 януари 2009 г.

Брауни


Продукти:

3бр-яйца

1ч.ч.-захар

1ч.ч.-брашно

125гр.-чисто масло

1бр.-черен шоколад

3с.л.-какао

1ч.ч.-орехи
1бр.-бакпулувер и ванилия


За глазурата:

1бр-черен шоколад

1/2ч.ч.-течна сметана


Първо разтапяме на водна баня шоколада и към него прибавяме малслото.И слагаме на страна да поизтине.

Разбиваме яйцата със захарта и ванилията.Прибавяме на бавна струйка сместа с шоколада и маслото.Разбърквме и прибавяме брашното с бакпулувера и какаото.Най- накрая слагаме орехите.Изсипваме сместа в тавичка с хартия постлана и печем на 170гр.-25мин.Вадим и след като изтине мажем с глазурата,за която предварително сме разтопили шоколада на водна баня и сме сложили сметана в него.

Сиренки


Продукти:

2бр-яйца/на едното отделяме жълъка за намазване/

1ч.ч.-олио

2ч.ч.-прясно мляко

1п.-суха мая

1ч.л.-сол

брашно колкото поеме за меко тесто.

Всички продукти се смесват и месим меко тесто.Оставяме да втаса и след това късаме топки колкото орех ислагаме плънка от сирене с копър.В каквито си искаме форми.Аз тези ги направих като разточих кръг и леко резнах двата му края по средата сложих плънка и ги преплетох двата края.

След това се оставят пак да втасат,мажат се с жълтък и се поръсват с черен сусам.Пекът се на 180гр.-около 15мин.

Кюфтета с булгур


Продукти :/за кюфтетата/

250гр-телешка кайма

1ч.ч.-булгур/за кюфтета който е ситния/

1гл.-лук/настъргана/

1бр-яйце

1филия сух хляб

червен пипер,кимион,чубица,сол


За соса

1бр-лук или праз

2ск.-чесън

2-3картофа

2с.л.-дом.пюре

1ч.ч.-вода



Всички продукти/без булгура/ се смесват и се омесва хубава смес като за кюфтета.Булгура отделно се измива хубаво и се оставя за две три минути накиснат в топла вода.Отцежда се и се прибавя към сместа за кюфтета.Всичко хубаво се омесва и се оформят малки кюфтенца.Запържват се в олио хубаво от всички страни.

Отделно в тенджерка си запържваме лук и чесън и към тях прибавяме две лъжици доматено пюре.Слага се и един два картофа на дребно нарязан.Запържваме го и слагаме една чашка вода.След като заври пускаме вътре изпържените кюфтета и варим докато кюфтета изплуват на повърхноста.

сряда, 28 януари 2009 г.

Супа с кисело мляко и ориз



Продукти...

1/2ч.ч.-ориз

1коф.-кисело мляко

1бр-жълтък

1ч.ч.-вода

сол,джоджен,червен пипер/едър/

Първо се разбърква в тенджерка киселото мляко с яйцето и се слага на котлона.Непрекъснато се бърка докато заври....След това се слага ориза и котлона се намаля на слаб огън....При непрекъснато бъркане се вари ориза и когато е полу готов се слага и водата.Ако обичате по гъста супа може и да не се слага,ако искате по рядка се слага.След като е готов ориза се слага джоджена и се сваля от котлона супата.Чак тогава се слага солта/иначе се пресича веднага/

При поднасяне се запържва в малко олио червен пипер/пул бибер-едро смлян пипер/и се изсипва в чиниите....

петък, 23 януари 2009 г.

Бюрек с кайма











Продукти:


Точени кори/домашни,кръгли/

За пълнежа:

250гр.-кайма телешка

1-малка глава лук

1ч.л.-доматено пюре

чубрица,черен пипер и риган


За сместа за намазване:

2бр.-яйца

1/2ч.ч.-кисело мляко

1/2ч.ч.-прясно мляко

1/2ч.ч.-олио


Прави се сместа за пълнене като се запържва каймата с лука,пюрето и подправките докато остане на мазнина.


Отделно се разбиват другите продукти за сместа за намазване.


Разтиламе си точените кори.....аз използвам от домашните кръглите.Разтила се един лист и се маже със сместа.Прегъва се на вде като става полумесец.От него се режат около 5бр.ленти в началото на коите се слага от сместа с каймата и се завиват хубаво на руло като се пригъват и краищата.След това се панират в яйце и галета и се пържат в обилно олио.

Плодова пита с кайсии




















Продукти:

3бр-яйца
1ч.ч.-захар
2ч.ч.-брашно
1ч.ч.-кис.мляко
1бр.-бакпулувер
ванилия
1бр-компот от кайсии
орехи
1/2ч.ч.-захар за карамела
1/2п.-чисто масло
На дъното на тавичка/желателно е с пръстен/слагаме хартия за печене.Върху нея изсипваме предварително направения карамел от половин чаша захар.Хубаво го размазваме и от горе му нареждаме кайсиите.Поръсваме обилно с орехи и изсипваме разтопеното половин пакетче масло.
Отделно си правим сместа от яйцата,захарта,киселото мляко,брашното с бакпулувера и ванилията.Тази смес изсипваме върху кйсиите и печем в предварително загрята на 180гр фурна около 20мин.След като изтине сиропирваме с горещия сироп от компота и след като попие хубаво обръщаме в сервизна чиния или поднос и отстраняваме пръстена.

неделя, 18 януари 2009 г.

Лозови сърми със зехтин


Продукти:
лозови листа
250гр-телешка кайма
1/2ч.ч.-ориз
1бр.-малка глава лук
1с.л.-доматено пюре
чубрица,черен и червен пипер,риган,сол
зехтин

Смесват се каймата с лука/настърган/,ориза,доматеното пюре и подправките и се обърква всичко.Както са сурови.Прибавя се и зехтин една струйка.В началото на всеки лист се поставя по малко от сместа и се завиват сърмичките.Редят се в тенджера и се похлупват с чиния.Сипва се вода да половината на тенджерата и пак струйка зехтин.И се варят докато се свари ориза вътре.

Турски пиляф


Продукти:
1ч.ч.-ориз
2.5ч.ч.-пилешки бульон или вода с едно бульонче от сухите
2с.л.-чисто масло

Първо се измива ориза и се оставя да изсъхне хубаво.След това се запържва в мазнината докато целия побелее.След това се прибявя сол/на вкус/,може и много малко фиде и то да се запържи само за сукунди.Изсипва се водата и се похлупва с капак плътно.Котлона се намаля на най-ниската степен и се оставя да се изтегли всичката течност.След това махаме от котлона,покриваме съда с кърпа и пак с капака и така оставяме още около 15 мин.да се запари.