понеделник, 22 март 2010 г.

Козунак


Продукти:
3 1/2ч.ч.-брашно
3бр.-яйца
1ч.ч-захар
1ч.л.-сол
1п.-суха мая/10гр/
1ч.ч-прясно мляко/топло/
70гр.-кисто масло
стафиди и мармалад

Първо смесваме сухите съставки.След това се прибавя маслото и малко месим.Прибавяме и предварително разбитите яйца и пак месим,след това се прибавя и млякото и се меси пак.Получава се меко тесто....оставяме да втаса и след това го разделяме на три топки.Всяка топка раточваме леко мажем с мармалад и навиваме на роло.И така трите рула с леко усукване ги сплитаме на плитка...слагаме в намаслена и поръсена с брашно тавичка и оставяме да втаса отново.Мажем с жълтък,поръсваме със захар и печем на 160гр.докато се зачерви.От тези съставки излиза един козунак.

Кете със сирене


Продукти:
1п.-суха мая/10гр/
1ч.ч.-вода + 1/2ч.ч.-прясно мляко/топли/
2ч.л.-сол
2ч.л.-захар
разтопено масло за намазване
Сирене натрошено около 200гр.-за плънката
Брашно колкото поеме-около 3ч.ч.

Първо смесваме маята с малко от водата,захарта и солта и оставяме за около 10мин.После прибавяме към брашното тази смес и останалата част вода с прясно мляко и месим меко тесто.Оставяме да втаса.След това късаме топки колкото яйце и ги разточваме тънко,мажем с масло,в началото слагаме сирене натрошено и завиваме на фитилче.Самото фитилче го навиваме като охлювче.Редим в тавичка покрита с хартия за печене всички охлювчета.Оставяме да втасат отново и мажем с жълтък и ръсим със сусам/по желание/ и печем на 180гр.докато се зачервят.

Турски Симит/гевречета/


Продукти:
3ч.ч.-брашно
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
1к.ч.-олио
1ч.ч.-вода
1пак.-суха мая
2с.л.петмез/гроздов/разтворен в 1ч.ч.-вода
Сусам за овалване..

Първо хубаво объркваме сухите съставки и след това прибавяме течните.Месим меко тесто и оставяме да втаса.След това късаме топчета колкото яйце големи и ги правим на фитили и ги усукваме и прищипваме двата края,че да стане геврече.Потапяме го в сместа с водата и петмеза и след това в сусам.Редим ги в тавичка постлана с хартия за печене и печем на 180гр.докато се зачервят.След като ги изкараме от фурната ги покриваме с кърпа да истинат.