четвъртък, 27 май 2010 г.

Ягодов чийз кейк



Продукти за блата:
1п/180гр./-какаови бисквити
1п./125гр./-чисто масло
орехи

За крема:
1ч.ч./200гр/-кисело мляко
4с.л.-захар
200гр.-извара
1ч.ч.-течна сметана
1п.--желатин
ванилия,ягоди

За блата първо натрошавам бисквитите на ситно/с робота слагам всичко заедно вътре-бисквити,масло и орехи/.След като стане трошлива смес я прехвърлям в тавичка намазана с мазнина и поръсена леко с брашно.Притискам много хубаво с ръце сместа и леко повдигам към стените на тавичката.Запичам на 200гр.за около 15мин.И оставям да изстине.
Отделно приготвям крема като първо накисвам желатина в две лъжички студена вода.След това разбърквам киселото мляко със захарта и изварата и ванилията докато стане хомогенна смес без бучици.Отделно ръзбърквам с миксер течната сметана докато се сгъсти напълно.След това разтапям желатина на водна баня и го прибавям към сместа с киселото мляко.Към нея прибавям и течната сметана и нарязани ягоди.Хубаво разбърквам всичко и изсипвам върху бисквитения блат.Отгоре аранжирам с ягоди и слагам в хладилник за около 3-4часа да се стегне.

Пилешко руло със спанак и ориз


Продукти:
Пилешки гърди начукани до тънко филе
сол,чубрица и черен пипер

За плънката:
300гр.-пресен спанак
1/2ч.ч.-ориз
1/2гл.-лук
1стрък пресен чесън
1бр.-пилешки бульон
1и 1/2ч.ч.-вода

За соса:
4бр-домати
1стрък пресен чесън и лук
босилек,черен пипер,сол и захар

Първо се начукват гърдите до тънко филе,осоляват се и се поръсват с подправките.Отделно запържваме нарязания на ситно лук и чесън и към тях прибавяме ориза.След като се позапържи малко прибавяме и нарязания на ситно спанак.Слагаме и едно бульонче и заливаме с вода.Оставяме на слаб котлон да се задуши ориза и спанак и след като се изпари течноста махаме от котлона и оставяме да изстине.От така приготвената плънка слагаме по малко върху всяко пилешко филе и завиваме на руло.Прищипваме с клечки за зъби да не се отвори и запържваме леко от всички страни ролата в тиган с малко мазнина.След това прехвърляме в тавичка и заливаме със соса.
За соса настъргваме обелените домати.В малко зехтин се запържват лука и чесъна и след това прибавяме настърганите домати.Слагаме сол и захар на вкус и оставяме леко да покъкри.Преди да го свалим от котлона поръсваме с босилек.С този сос заливаме пилешките рула,покриваме тавичката с фолио и слагаме във фурната на 200гр. за около половин час.