неделя, 13 февруари 2011 г.

Пиде



Продукти за тестото:
1п.-суха мая/11гр./
1ч.л.-захар
1ч.л.-сол
3с.л.-зехтин
1 1/2ч.ч.-хладка вода
брашно колкото поеме за меко тесто

За плънката по желание:сирене с яйце и магданоз,кашкавал със салам и кисели краставички,запържена кайма с лук....Всичко каквото ви хрумне, но да не е течна планката.

За тестото първо разбъркваме известно количество брашно с маята,солта и захарта.Прибавяме зехтина и топла водичка и месим докато се получи меко,нелепнещо тесто.Оставяме да втаса за около час.През това време си приготвяме плънката по желание само да не е течна.От втасалото тесто късаме топки колкото за тенис и ги точим на тънък кръг/около 2-3мм.дебелина/.В средата на кръга слагаме от плънката и свиваме леко краищата на вътре,да покрият леко плънката.А двата края в началото само леко ги мокрим с пръст за да залепнат връхчетата.Леко намазваме със зехтин тестото което остава от горната страна и ги печем на 200гр. докато се зачервят/стават бързо и трябва да се следят постоянно/.След изпичане веднага мажем със зехтин тестото отгоре и покриваме с кърпа да омекнат малко.

сряда, 2 февруари 2011 г.

Сладкиш с кисело мляко


Продукти:
3бр.-яйца
1 1/2ч.ч.-брашно
1 1/2ч.ч.-грис
1/2ч.ч.-захар
1 1/2ч.ч.-кисело мляко
1/2ч.ч.-олио
1п.-бакпулувер
ванилия,орехи
За сиропа:
4ч.ч.-вода
2ч.ч.-захар
ванилия,лимон

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване и прибавяме олиото,киселото мляко.Бъркаме хубаво и прибавяме брашното и гриса и също хубаво бъркаме.Слагаме бакпулувера,ванилията и орехите и разбъркваме.Сместа изсипваме в тавичка намазана с масло и поръсена с брашно.Печем на 180гр.докато се зачерви отгоре.
Отделно правим сироп от продуктите като ги оставяме да поврът коло 10мин.-и оставяме сиропа да се охлади напълно.
Сладкиша горещ го вадим от фурната заливаме веднага със студения сироп и връщаме отново във изключената фурна за около 5мин.да попие малко сиропа.После вадим и оставяме хубаво да дръпне сиропа.Режем на парчета и поднасяме с кокосови стърготини.

Супа от моркови и червена леща


Продукти:
1стрък праз
2бр.-моркови
1бр.-картоф
1ч.ч.-червена леща
пилешки бульон,черен пипре,сол,зехтин

В около литър вода се слага бульончето и се слага да заври.След това се прибавят праза,картофа и морковите нарязани на едри парчета.Слага се и червената леща и всичко се оставя да се свари.След като са сварени всички зеленчуци пасира се сместа слага се чубрица,черен пипер,сол и струйка зехтин.Оставя се за още около 5мин. да покъкри и се сваля от котлона.

Лодки от кайма


Продукти:
500гр-кайма
1гл.-лук
2филии стар хляб
1бр.-яйце
чубрица,черен и червен пипер,кимион,сол

За пюрето:
1/2кг.-картофи
1ч.ч.-прясно мляко
бучка чисто масло
черен пипер,сол
Кашкавал за наръване

Месим всички продукти за кюфтетата.Оформяме лодки и ги изпичаме във фурната.През това време правим картофено пюре като сваряваме картофите,намачкваме ги и прибавяме маслото и млякото.
Когато са готови изпечени лодките пълним ги с пюрето поръсваме с настърган кашкавал и дозапичаме само от горе на фурната.

Яхния от праз с пуешко


Продукти:
2бр.-бутчета/Пуешко/
2стръка праз лук
1/2буркан стерилизирани домати
1/2ч.ч.-ориз
чубрица,сол,захар,черен пипер,олио

В олиото запържваме ситно нарязания праз лук и прибавяме месото на хапки.Прибавяме ориза и доматите и запържваме леко.Добавяме 2ч.ч.-вода и оставяме да къкри докато се свари месото.Накрая подправяме и посоляваме ястието.

Пилешсо със спанак и сметана


Продукти:
2бр.-пилешки гърди
300гр.-спанак
1/2ч.ч.-ориз
1ч.ч.-течна готварска сметана
1/2гл.-лук
1бр.-морков
зехтин,сол,черен пипер

Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещения зехтин.Прибавяме почистения и настърган морков.Зпържваме и след това прибавяме пилешкото месо нарязано на хапки.Когато и то се запържи прибавяме,ориза и спанака на ситно нарязан.След като всичко се запържи слагаме около една чаша вода и затваряме с капак.Оставяме на много тих огън да къкри докато ориза набъбне.Когато остане само на мазнина прибавяме сметаната и изключваме котлона.Слагаме черен пипер и сол....

вторник, 1 февруари 2011 г.

Лъжливи пилешки гърди


Това сладко по принцип се прави с пилешко месо/бяло сварено/,което се накъсва на тънки конци и се прибавя към готовия крем.Но този вкус не на всеки се харесва и за това давам рецептата без месото.Продукти:
1п./125гр./-чисто масло
1ч.ч.-брашно
1л.-прясно мляко
1 1/2ч.ч.-захар
ванилия,канела

Брашното се запържва за малко в маслото,а отделно млякото със захарта се затоплят леко.Прибавят се наведнъж към брашното и се бърка хубаво да стане гъст крем.Може и с миксера да се бърка за да не стане на бучки.Слага се ванилията и се разпределя сместа в тавичка намокрена/но без вода разбира се/.След като истине се реже и се навива на руло и по желание се поръсва с канела при поднасяне....

Халва с брашно/un helvasi/


Продукти:
1ч.ч.-брашно
1ч.ч.-олио/или чисто масло/
1 1/2ч.ч.-захар
2ч.ч.-вода
орехи,ванилия

Загряваме олиото или маслото и прибавяме наведнъж брашното и орехите/натрошени на по едро/.Запържваме много хубаво докато брашното започне леко да променя цвета си.Отделно правим сироп от водата и захарта.След като брашното започне да променя цвета си изсипваме изведнъж целия сироп и бъркаме много енергично докато сместа стане на топка и започне да се отделя от дъното на съда.Махаме от котлона,затваряме капака и оставяме за около 5мин.да почине.След това оформяме или с лъжица,или на топки сместа и оставяме напълно да истине.....