неделя, 20 март 2011 г.

Макарони със спанак и пармезан


Продукти:
300гр-макарони
250гр.-спанак
1ч.л.-брашно
1ч.л.-чисто масло
1ч.ч.-прясно мляко
пармезан и кашкавал

Сваряваме макароните.Отделно в маслото запържваме брашното и прибавяме прясното мляко.Бъркаме докато стане хомогенен сос и към него прибавяме леко запържения наситно нарязан спанак.Макароните изсипваме в соса и ги слагаме в тавичка за печене.Отгоре поръсваме с настърган кашкавал и пармезан.Запичаме леко във фурната.

Банички със спанак и кайма


Продукти:
1п.-бутер тесто
200гр.-спанак
200гр.-кайма
1гл.-лук
черен пипер,червен
жълтък за намазване

Запържваме в малко мазнина каймата с лука и прибавяме нарязания спанак.След като сместа остане на мазнина се оставя да истине.Тестото режем на триъгълни парчета и в широката част слагаме от сместа,завиваме и оформяме като кифличка.Подреждаме в тавичка и ги мажем с жълтък.Печем на 200гр.-в предварително загрята фурна.

Тутманик със сирене


Продутки:
1бр.-яйце
1ч.ч.-прясно мляко
1/2ч.ч.-вода
2-3с.л.-зехтин
1ч.л.-захар
1с.л.-сол
1п./11гр./-суха мая
брашно,сирене

За заливката:
2бр.-яйца
1ч.ч.-кисело мляко
2с.л.-зехтин

В брашното слагаме маята,солта,захарта и разбъркваме хубаво.След това слагаме яйцето,млякото,зехтина и водата и месим меко тесто.Оставяме да втаса и след това го разделяме на две части.Разточваме едната част на лист колкото ни е голяма тавичката в която ще печем.Прехвърляме в тавичката/намазана с масло/ и ръсим със сирене и червен пипер.Ръсим и малко разтопено чисто масло.Разточваме и втората кора и слагаме отгоре върху сиренето.Режем на парчета и оставяме да втаса.След това заливаме с разбърканата заливка и печем на 180гр.докато се изпече.След като е готов тутманика се завива с кърпа.

Пилешка супа със спанак ориз и булгур


Продукти:
1/2ч.ч.-сварено пилешко месо
1л.-пилешки бульон
1бр.-морков
1/2ч.ч.-ориз
1/2ч.ч.-булгур
1/2гл.-лук
200гр-спанак
сол,черен пипер,чубрица

Във врелия бульона настъргваме лука и моркова.Прибавяме нарязаното на ситни парченца месо,булгура и ориза.И оставяме всичко да ври.След като ориза и булгура са сварени прибавяме спанака нарязан на много ситно и изключваме котлона.Подправяме със сол,пипер и чубрица и застройваме с жълтък и лимонов сок.

Пиле с джинджифил


Продукти:
2бр.-обезкостени пилешки бутчета
1/2стрък- праз
1бр.-морков
зехтин,сол,джинджифил

За гарнитурата:
1/2ч.ч.-ориз
300гр.-спанак
сол,черен пипер,зехтин

Нарязваме месото на хапки и го мариноваме в зехтин,настърган джинджифил,риган.След това го запържваме заедно с маринатата,прибавяме наразания праз и моркови и след като се изпари течноста и месото е готово се сваля от котлона и се слага солта.
За гарнитурата се запържва леко ориза в зехтина и се слага водата.Котлона се намаля на най-ниската степен и се оставя да се свари.Когато е почти готов се прибавя и спанака нарязан.Задушава се още малко и се подправя със сол и черен пипер.

Пиле със сметана,пипер и зелен лук


Продукти:
1бр.-пилешки гърди или бутче
3-4бр.-печен пипер
1вр.-пресен лук
200гр-течна сметана
сол,черен пипер,риган



Пилешкото месо се нарязва на хапки и се запържва леко в зехтин.Прибавя се и пипера нарязан на по-едри парчета и се похлупва с капак да се задуши месото в собсвения си сок.След като е готово месото и останало само на мазнина се слага зеления лук нарязан на по едро и сметаната.Запържва се още само за минута и се отстранява от котлона.Слага се сол,черен пипер,риган.

Смесена салата с риба тон


Продукти:
1-зелена салата
4-5стръка-рукула
10бр.-листа от пресен спанак
малко сварени царевични зърна
1бр-печена пиперка
1/2консерва-риба тон

Дресинг:
3-4с.л.-зехтин
3-4с.л.-лимонов сок
сол и настърган корен от джинджифил

Всички зеленчуци се нарязват на по-едро,прибавя се царевицата и пиперката и се полива с дресинга.Най-отгоре се разпръсква рибата тон.

Мраморен кекс


Продукти:
3бр.-яйца
1ч.ч.-захар
1/2п.-чисто масло
2ч.ч.-брашно
1ч.ч.-прясно мляко
1пак.-бакпулувер
2пак или 1/2капсула-ванилия

сладко от буркан/по-избор/,натурален шоколад за намазване

Първо разбиваме яйцата със захарта,прибавяме маслото,прясното мляко,брашното с ванилията и бакпулувера и бъркаме докато се получи хомогенна смес.Разделяме я на две и в едната слагаме няколко лъжици какао/може и 1-2с.л.-течен шоколад/.В правоъгълна тавичка слагаме хартия за печене и печем и двата вида смес по отделно.След като се изпекат ги разрязваме по дължина на две и слагаме една върху друга като ги редим шахматно и между пластовете мажем със сладко от буркан.Накрая намазваме с разтопения шоколад целия кекс.