неделя, 13 февруари 2011 г.

Пиде



Продукти за тестото:
1п.-суха мая/11гр./
1ч.л.-захар
1ч.л.-сол
3с.л.-зехтин
1 1/2ч.ч.-хладка вода
брашно колкото поеме за меко тесто

За плънката по желание:сирене с яйце и магданоз,кашкавал със салам и кисели краставички,запържена кайма с лук....Всичко каквото ви хрумне, но да не е течна планката.

За тестото първо разбъркваме известно количество брашно с маята,солта и захарта.Прибавяме зехтина и топла водичка и месим докато се получи меко,нелепнещо тесто.Оставяме да втаса за около час.През това време си приготвяме плънката по желание само да не е течна.От втасалото тесто късаме топки колкото за тенис и ги точим на тънък кръг/около 2-3мм.дебелина/.В средата на кръга слагаме от плънката и свиваме леко краищата на вътре,да покрият леко плънката.А двата края в началото само леко ги мокрим с пръст за да залепнат връхчетата.Леко намазваме със зехтин тестото което остава от горната страна и ги печем на 200гр. докато се зачервят/стават бързо и трябва да се следят постоянно/.След изпичане веднага мажем със зехтин тестото отгоре и покриваме с кърпа да омекнат малко.

7 коментара:

  1. Страхотни са, Берина!
    Много обичам такива тестени и със сигурност твоите скоро ще присъстват и у дома :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, Берина, това иншаАллах ще е за утре у нас :))
    Приготвила съм доста от твоите вкусни предложения :))
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Берина, страхотни са тези пидета:).Само искам да те питам каква точно ти е червената плънка - виждам кисели краставички като че ли, ама искам подробности;).

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря много момичета....а плънката е шунка,кашкавал,кисели краставички,много малко лютеничка и подправки риган и черен пипер.

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, лесно и невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Берина,много са вкусни пидетата,поздравления, ще пробвам да направя вкъщи :)

    ОтговорИзтриване
  7. Берина, привет!
    През май опитахме пиде в Турция и на цялото семейство много ни допадна. Дори наблюдавах майстора как ги приготвя. Ще използвам твоята рецепта. Но имам питанка относно печенето. Майстора ги печеше в пещ, директно на дъното. А ти къде и как? Мисля си... върху хартия за печене, поставена на дъното на фурната... Дали ще се получи?
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване