вторник, 19 април 2011 г.

Козунак 2



Продукти:
3бр.-яйца
1ч.ч.захар
2ч.ч.-прясно мляко
1/2ч.ч.-олио
1/2ч.ч.-чисто масло/разтопено/
1куб.-мая
брашно около 700гр.
1ч.л.-сол
ванилия
стафиди,захар/за поръсване/жълтък за намазване

Първо се резтваря маята с 1с.л.-захар,1ч.ч.-прясно мляко/топло/и брашно колкото да се получи кашичка като боза.Оставя се да втаса.
Отделно резбиваме с миксер яйцата със захарта,прибавяме останалото прясно мляко/топло/и ванилия.
Пресяваме брашно и правим кладенче.В него сипваме шупналата май,сместа с яйцата и солта.И започваме да месим като не натискаме много тестото,а го разтегляме.Периодично си топим ръцете в мазнината/олиото и маслото смесени/.Когато мазнината свърши и тестото се отлепя от съда и се оформя на топка и е меко значи е готово.Оставя се да втаса/като се наблюдава да не превтаса/.
След това с мазни ръце късаме парчета,оформяме ги като дълги фитили/по желание може да се сложат стафиди/и се усукват.След това от три фитила се сплита плитка и се слага в намазнена и поръсена с брашно форма.Като количеството трябва да е 1/3 от формата.Отново се оставя да втаса и се маже с жълтък,поръсва се със захар и се пече на 160гр.около 40мин./проба с клечка/.Докато е още топъл/но не горещ/се вади от формата и се завива в кърпа.