неделя, 20 декември 2009 г.

Пуф бьореи/пухен бюрек/


Продукти
1бр.-яйце
3с.л.-кисело мляко
3с.л.-зехтин/може олио/
1ч.л.-сол
1с.л.-оцет
1/2п.-бакпулувер
3ч.ч.-брашно/или докато се получи меко тесто/

Плънка:Сирене с магданоз и подправки,кренвирши,шунка,запържена кайма с лук.....всичко което не е течно.

Първо си разбъркваме всички продукти с тел за бъркане на ръка и след това слагаме постепенно брашното и бакпулувера....докато се замеси меко тесто.От него късаме топки колкото яйце/при мен излязоха 7бр./И точим всяка една топка по отделно.Големината да е колкото една чиния за основно ястие.... като разточените кори ги слагаме една върху друга,а след всяка кора мажем олио.Последната кора от горе не я мажем.И така получаваме 7листа един върху друг с големина горе долу на чиния.Прехвърляме ги в чиния поръсена с брашно и от горе пак малко брашно ръсим и оставяме в хладилника за около половин час.
След това вадим и разточваме един лист с дебелина около 2-3мм.Да се получи кръг горе долу и до средата му на малко разтояние слагаме плънка по една лъжичка.След това затваряме останалата част от листа и с чаша притискаме там където има плънка.Така че плънката да дойде на средата на чашата.Това е практичния начин,а може и по отделно да се режат кръгчета с чаша и върху едно да се постави плънка и да се затвори с друго.....но става по бавно.Важно е краищата да са добре затворени и притиснати,затова първия вариянт е по-удачен.И всяко кръгче се пържи в повечко мазнина.

2 коментара:

  1. Берина, много хубаво изглежда! Искам да пробвам рецептата, но ме притеснява последното разточване - големия кръг с дебелина 2-3 милиметра или сантиметрта се точи?

    ОтговорИзтриване
  2. милиметра....тоест тънко се точи защото след това се покрива и с втори пласт тесто......а и като се има в предвид че се надуват при печене се точи тъничко,но не е проблем не се притеснявай с тестото се работи лесно...

    ОтговорИзтриване