неделя, 18 октомври 2009 г.

Кадън буду кьофте


Продукти:
500гр.-телешка кайма
1бр-яйце
1гл.-лук настъргана
2фил.-сух хляб/само вътрешното/
чубрица,черен и червен пипер,кимион,сол,риган

1/2ч.ч.-ориз/сварен/
яйце и галета за паниране

От всички продукти се прави смес за кюфтета към която се прибавя сварения ориз/истинал/.Оформят се по желание и се панират в яйце и галета.Пържат се в обилна мазнина.

Карамелен сладкиш с ябълки


  Продукти:
  4бр.-яйца
  1ч.ч.-захар
  1п.-чисто масло / меко на стайна температура /
  2ч.ч.-брашно
  1бр.-бакпулувер
  1бр.-ванилия
  2ч.л.-какао

  4бр.-ябълки/обелени и изчистени нарязани на кубчета /
  орехи
  5с.л.-захар/за карамела /

  Първо се приготвя карамела като се разтапя захарта и когато е готов се изсипва върху постлана с хартия за печене форма.Върху карамела се разтилат ябълките и се ръсят обилно с орехи.Приготвя се кексовата смес като първо се разбиват яйцата със захарта и ванилията.След това се прибавя маслото, брашното, бакпулувера.Сместа се разделя на две и в едната част се слага какаото и се разбърква хубаво.Върху ябълките се разтила първо бялата, после от горе с какао сместа.И се пече на 180гр. около половин час.След като се изпече сладкиша се обръща обратно в чиния и се ръси с пудра захар.

сряда, 14 октомври 2009 г.

Фъч


Продукти:

1ч.ч-кисело мляко
1ч.ч.-захар
1ч.ч.-брашно
1ч.ч.-олио
1бр.-ванилия
1ч.л.-сода бикарбонат
орехи
3с.л.-какао

Глазура:

1ч.ч.-прясно мляко
1/2п.-чисто масло
3с.л.-какао
4-5с.л.-захар

Всичко за тестото се разбърква добре и се слага във форма за печене,предварително намаслена и поръсена леко с брашно.Пече се на 180гр.-до суха клечка...../клечка бодната в тестото да излиза суха/.След като се изпече се оставя да изтине и се полива с топлата глазура.А глазурата се приготвя като всичко заедно се слага да поври около 15мин./докато се посгъсти/.Аз на няколко места го набождам сладкиша от горе със шишче,преди да го полея, че да навлезе и на вътре от глазурата.

петък, 9 октомври 2009 г.

Шоколадов пай.....


Продукти /за тестото/

1бр.-яйце
125гр-чисто масло /на стайна температура/
150гр.-захар
3с.л.-кисело мляко
1бр.-ванилия
1с.л.-бакпулувер
брашно колкото поеме

За крема:

90гр.-натурален шоколад
100гр.-течна сладкарска сметана

От всички продукти се меси меко масленно тесто и се оставя да почине около час.След това се разточва на кръг,около 1см.дебел, малко по голям от формата в която ще се пече.Формата се поръсва с олио и брашно и се поставя кората.Хубаво се притиска за да легне хубаво навсякъде.От горе се покрива с алуминиево фолио и от горе се поръсва боб/за тежест/.Пече се на 180гр.ог горе и от долу около 30мин.И се оставя да изтине....През това време смесваме съставките за крема в купичка и на водна баня ги разтапяме.Щом се споят се маха от котлона и се оставя да изтине.Може да се прибавят и орехи в него.След това се маже изтиналия пай с изтиналия крем.И се украсява по желание.....

събота, 3 октомври 2009 г.

Курабийки със сини сливи и орехи


Продукти:

125гр.-чисто масло/на стайна температура/
1бр.-яйце
100гр.-захар
ванилия
1/2п.-бакпулувер
брашно колкото поеме.

От всички продукти се замесва меко тесто и се оставя за час да престои.След това се късат топчета,леко се разтилат в дланта и се слага в средата сладко и малко орехи.Затварят се като мидички и се нареждат в тавичка,на малко разтояние.От горе се порйсват със захар и се пекът на 200гр.докато порозовеят.

четвъртък, 1 октомври 2009 г.

Пай с круши и крем Панакота


Продукти:
/за тестото/

1бр.-яйце
100гр-захар
125гр-чисто масло/на стайна температура/
2с.л.-кисело мляко
1/2пак.-бакпулувер
2бр.-ванилия
брашно колкото поеме за меко тесто

За крема:

150гр.-прясно мляко
150гр-кисело мляко
2-3с.л.-захар
1бр.-ванилия
1/2пак.-желатин

3бр.-круши

Първо се размесват хубаво всички продукти за тестото и се оформя меко маслено тесто,което се оставя в хладилника за около час да почине.След това се точи кора с дебелина 1см.-и се разтила във формата.Покрива се с алуминиево фолио и отгоре се изсипва малко боб/за тежест/ и така се слага да се пече на 180гр.в предварително загрята фурна,за около половин час.След като се изпече се маха фолиото с боба и се оставя да изтине.
Правим крема като леко затопляме прясното мляко със захарта.В друг съд разбиваме киселото мляко с тел хубаво да няма буци и слагаме ванилията при него.Накисваме отделно желатина с 2л.-студена вода.....След като се втвърди,се слага на водня бяна да се втечни/без да завира/и след това се прибавя към прясното мляко.Хубаво се ръзбърква и всичко се исзипва на тънка струя при разбитото кисело мляко.Всичко се обърква и крема се изсипва върху истиналия пай.Слага се в хладилника да стегне и след това от горе се нареждат крушите/нарязани на филийки и леко попарени на пара/