сряда, 5 януари 2011 г.

Пилешки кебап в палачинка


Продукти:
2бр.-пилешки бутчета
1гл.-лук
1бр.-морков
2с.л.-лютеница
чубриц,зехтин,червен пипер

За маринатата:
2-3с.л.-соев сос
1ч.л.-горчица
3с.л.-зехтин
риган,чубрица,кимион,кашкавал

За палачинките:
2бр.-яйца
1ч.ч.-прясно мляко
1ч.ч.-брашно
щипка хл.сода и струйка олио

Първо обезкостяваме месото и го режем на малки хапки.Слагаме го за известно време в маринатата.Правим си палачинките.След това изпържваме в сгорещения зехтин лука,настъргания морков,месото както е с маринатата,лютеницата и подправките.Накрая слагаме около половин чашка вода и оставяме да се задуши месото.Когато остане само на мазнина вземаме по около две лъжички и слагаме във всяка палачинка.Отгоре слагаме по няколко парченца кашкавал и завиваме като пликче.Завързваме с пера лук по желание може да се сложи и малко кашкавал отгоре.Запичат се за малко във фурната и се поднасят с пиляф.

вторник, 4 януари 2011 г.

Гювеч с нахут


Продукти:
1ч.ч.-нахут/сварен/
1гл.-лук
1бр.-морков
3бр.-картоф
3бр.-печени пиперки
1/2ч.ч.-грах/замразен/
1/2ч.ч.-зелен боб/замразен/
1/2буркан-стерилизирани домати
зехтин,чубрица,кимион,сол,червен пипер

Запържваме в горещия зехтин лука,морковите,картофите и пиперките всичко нарязано на средни парчета.Прибавяме накиснатия от вечерта и сварен нахут.Разбърква се хубаво, прибавя се граха и зеления боб и също леко се запържват.Слагат се и доматите и подправките и се прехвърля в тавичка цялата смес.Слагаме 1ч.ч. вода и печем за около половин час на 180гр.във фурната.

Супа от червена леща


Продукти:
1 1/2ч.ч.-червена леща
1бр.-морков
1бр.-картоф
1гл.-лук
3ск.-чесън
1-пиперка печена и обелена
зехтин,черен пипер,чубрица,сол

Всички зеленчуци нарязани на дребно слагаме във вряла вода около 1л.и след като леко се посварят,се прибавя измитата леща.Оставя се да ври докато и тя се развари и след това всичко се пасира.Слагаме подправките и зехтина и оставяме още за минута да поври.След това по желание може да се позапържи малко червен пипер в горещо олио и да се прибави към супата.

Супа от броколи


Продукти:
300гр.-броколи/замразени/
1бр.-картоф
1бр.-морков
1гл.-лук
2ск.-чесън
1/2ч.ч.-течна сметана
1куб.-пилешки бульон
зехтин,черен пипер,копър

В около 1л.вода слагаме бульончето и изчакваме да заври.След това слагаме лука,чесъна,моркова и картофа наразани на ситно.Изчакваме да се сварят и след това прибавяме броколите.Варим още около 10мин. и прибавяме течната сметана.И изключваме котлона.Подправяме с черен пипер,сол и копър/по желание/и една струйка зехтин.

Шоколадов чийзкейк



Продукти:
За блата:
1п.-бисквити с какао
1п./125гр/-чисто масло
орехи натрошени на ситно

За крема:
300гр-извара/безсолна/
1ч.ч.-захар
2бр.-яйца
180гр.-натурален шоколад
1ч.ч.-течна сметана
3с.л.-какао
ванилия

За блата разтапяме маслото и прибавяме натрошените на много ситно бисквити и орехи.Всичко омесваме добре и разтиламе в тавичка покрита с хартия за печене.Хубаво притискаме с лъжица и разпределяме сместа по цялото дъно.Оставяме тавичката в хладилника докато приготвим крема.За него разбиваме изварата със захарта,прибавяме разтопения шоколад,яйцата едно по едно и течната сметана.Слагаме и какото и всичко разбъркваме много добре.Сместа изсипваме върху блата с бисвитите и печем на 180гр.около 50мин.Отгоре покриваме отново с разтопен шоколад и украсяваме по желание.